ζωγραφική

Σεμινάρια Ζωγραφικής

Στόχος του σεμιναρίου είναι η έρευνα πάνω στους τρόπους έκφρασης, τα διάφορα υλικά και οι τεχνικές παράλληλα με την κατανόηση των βασικών εννοιών της ζωγραφικής, η γνωριμία με το φαινόμενο της τέχνης σε θεωρητική βάση και η εξέλιξη των δεξιοτήτων των σπουδαστών. Μεταξύ άλλων πάνω στη σύνθεση, στο χρώμα, στη ρεαλιστική ή αφαιρετική απεικόνιση, στο πορτραίτο, στην οπτική ψευδαίσθηση, στους τρόπους απόδοσης του πραγματικού ή του φανταστικού χώρου, στη χρήση και την ερμηνεία των λέξεων και των εννοιών, στην κριτική και στην ανάλυση ενός έργου τέχνης, από την αρχή της ιστορίας του έως και σήμερα.

Προσκεκλημένοι καθηγητές-καλλιτέχνες συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμβάλλοντας με τον προσωπικό τους τρόπο στη διαδικασία της μάθησης. Το σεμινάριο προτείνεται τόσο σε αρχαρίους όσο και σε εκείνους (αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, φωτογράφους, κλπ.) που θέλουν να εμπλουτίσουν τις υπάρχουσες γνώσεις τους στους τρόπους με τους οποίους η εικαστική γλώσσα διευρύνει την αντίληψη μέσα σε αυτό που εν γένει ονομάζουμε οπτική επικοινωνία.

Οι τέχνες μπορούν να μάθουν στους ανθρώπους ότι τα προβλήματα δεν έχουν πάντα μια μόνο λύση και ακόμη ότι δεν υπάρχουν μόνο σωστές ή λάθος απαντήσεις στη λύση των προβλημάτων. Η ρευστότητα των πραγμάτων, οι απροσδόκητες πιθανότητες ενός έργου, η διαπίστωση ότι οι μικρές διαφορές μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες επιπτώσεις και το γεγονός ότι τα όρια της γλώσσας μας δεν είναι τα όρια της γνώσης μας, αποτελούν για μας, ως διδάσκοντες στα εργαστήρια ζωγραφικής των Σχολών Τέχνης Mokume, τους άξονες όπου στηρίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Η απόκτηση μοναδικών εμπειριών και μέσα από αυτές η ανακάλυψη του εύρους και της ποικιλίας των πραγμάτων που είμαστε ικανοί να πράξουμε, εκτινάσσει τις δυνατότητες του κάθε σπουδαστή πέρα από τα όρια του εαυτού του.Mπορώ να παρακολουθήσω το σεμινάριο ατομικά / μόνος μου; Όχι. Είναι αναγκαία η δημιουργία τμήματος τουλάχιστον 5 ατόμων. Μέγιστος αριθμός ανά τμήμα 10 άτομα.

Κάθε πότε γίνονται τα μαθήματα των σεμιναρίων; Τα μαθήματα του κάθε ετήσιου κύκλου, Οκτώβριος-Μάιος, είναι κατανεμημένα σε 28 εβδομάδες, με παρακολούθηση ενός τρίωρου ανά εβδομάδα.

Επιπλέον χρήση εργαστηρίου ζωγραφικής Καθόλη τη διάρκεια του σεμιναρίου δίνεται στους συμμετέχοντες η δυνατότητα ελεύθερης χρήσης του εργαστηρίου ζωγραφικής για επιπλέον ένα απόγευμα την εβδομάδα.

διάρκεια 1ος ετήσιος κύκλος 84 ώρες
2ος ετήσιος κύκλος 84 ώρες

απαιτήσεις δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις για συμμετοχή στο σεμινάριο

παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησηςΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
1ος ετήσιος κύκλοςΤα πρωταρχικά πλαστικά στοιχεία της ζωγραφικής. Σημείο-γραμμή-επίπεδο.
Χρωματικά πεδία.
Οι τόνοι και οι τονικές διαβαθμίσεις.
Φωτοσκίαση σε παραστατικά ή αφαιρετικά σχέδια.
Η σύνθεση. Γεωμετρικά σχήματα σε χρωματικά πεδία και εφαρμογή των τόνων. Διεύρυνση μεγεθών, ισορροπιών και βαρών.
Σχέδιο από το φυσικό. Το αντικείμενο και η "Νεκρή Φύση".
Βασικές αρχές σχεδίου μέσα από την παρατήρηση. Σύνθεση, τοποθέτηση, αναλογίες.
Οι τόνοι ως απόδοση του όγκου και του χρώματος στην σύνθεση.
Εισαγωγή στο χρώμα. Θερμά και ψυχρά χρώματα. Συμπληρωματικά ζευγάρια.
Χρωματικές συνθέσεις.
Οι αντιθετικές έννοιες των χρωμάτων.
Το χρώμα πάνω στα αντικείμενα. Σχέδιο από το φυσικό.
Επεξεργασία του χώρου (φόντο) και της έννοιας του βάθους.

(Τα μαθήματα της κάθε ενότητας συμπεριλαμβάνουν ασκήσεις με μολύβια ή κάρβουνο ή μελάνια ή πλαστικά χρώματα. Ο κύκλος μαθημάτων ολοκληρώνεται με τη υλοποίηση ενός project).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
2ος ετήσιος κύκλοςΤο πρόσωπο. Βασικές αρχές σχεδίου από μοντέλο.
Το πορτρέτο στην μοντέρνα τέχνη.
Διεύρυνση του φανταστικού και υπερρεαλιστικού πορτρέτου.
Το προσωπείο. Η μάσκα. Κατασκευές με διάφορα υλικά.
Το σώμα. Βασικές αναλογίες του ανθρώπου.
Σχέδιο από μοντέλο.
Ο χώρος. Πραγματικός και φανταστικός χώρος. Το βάθος στην δισδιάστατη επιφάνεια. Βασικές αρχές ατμοσφαιρικής προοπτικής.
Η γεωμετρική προοπτική. Η γραμμή του ορίζοντα και τα σημεία φυγής.
Το τοπίο και η τοπογραφία.
Φυσικός και δομημένος χώρος.
Το εσωτερικό φανταστικό τοπίο.
Οι λέξεις και τα κείμενα ως αφορμή για την δημιουργία εικόνων.
Εικονογράφηση κειμένου.

(Τα μαθήματα της κάθε ενότητας συμπεριλαμβάνουν ασκήσεις με μολύβια ή κάρβουνο ή μελάνια ή πλαστικά χρώματα. Ο κύκλος μαθημάτων ολοκληρώνεται με τη υλοποίηση ενός project).Ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε το σεμινάριο ζωγραφικής;
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας